Nebojte se zeptat na cokoli, co nevíte. Ale zároveň si dejte dobrý pozor, na co se vás ptají ostatní a co jim na sebe prozradíte!

V nové práci budete mít svou židli i stůl, ale hlavně spolupracovníky. A nejspíš bude těžší sžít se s nimi než s počítačem. Budou vás odhadovat. A vy je, samozřejmě. Ale vy jste ‚ta nová‘. Jak hned od začátku zapadnout do týmu?

Nevyčnívejte

Největší a velmi častou chybou nově příchozích bývá snaha dokázat, že nebyli vybráni omylem. Věřte, že horší už by bylo jen dorazit s cirkusovým kloboukem na hlavě. Hlavně během prvního týdne se proto nesnažte prosadit za každou cenu. Nikomu neraďte, pokud vás o to vysloveně nepožádá – jen pozorujte, poslouchejte a snažte se pochytit, jak to ve firmě chodí.

Pište si

Abyste se rychleji zorientovala, nenápadně si zapisujte jména a pracovní pozice lidí, na něž narazíte. Blondýna s pihou na tváři je asistentka Kamila, vysoký mladík manažer Daniel, co rád hraje floorbal… Doma si poznámky projděte a zapište si do paměti, kdo je kdo. Ostatní ocení, když je budete hned oslovovat jménem. A vůbec, bez poznámkového bloku a propisky nedělejte ze začátku ani krok.

Nebojte se zeptat

Nikdo od vás neočekává, že jste ‚učená spadlá z nebe‘. V každé firmě se tatáž činnost dělá trochu jinak, takže i když máte za sebou léta ve škole a třeba i nějakou předchozí zkušenost na podobné pozici, ptejte se. Na cokoli, co nevíte. Klidně si udělejte seznam a domluvte se s kolegou, kdy by si s vámi mohl na chvilku sednout a vše vám vysvětlit. Ve chvíli, kdy už nějakou ‚botu‘ uděláte, ji hlavně nezatloukejte. Chyby děláme všichni a alespoň už si to budete pamatovat pro příště. Nejjednodušší a nejlepší je proto přiznat barvu. Kolegové i šéf si o vás sice mohou pomyslet, že jste nemehlo, ale alespoň čestné nemehlo.

Nebuďte ukecaná

Připravte se na to, že se o vás noví kolegové budou v rámci seznamování zajímat. Vstřícně a s úsměvem odpovídejte na dotazy, odkud jste, co jste studovala, jaké máte koníčky, a ptejte se jich na totéž. Ale nezapomeňte včas zabrzdit – počet vašich milenců nebo průběh včerejšího romantického rande nikoho nezajímá. A ne abyste se pustila do pomlouvání svého bývalého zaměstnavatele! Stejně tak si nevyřizujte soukromé hovory. Možná časem zjistíte, že se to toleruje, ale zatím neriskujte opovržlivé pohledy.

Nasaďte tempo

Všechny úkoly plňte se stoprocentním nasazením. Musíte mít pocit, že jste je nemohla vykonat lépe ani rychleji. S tím souvisí i to, že budete chodit ráno včas a odpoledne odcházet až po konci oficiální pracovní doby.

Buďte pozitivní (a komunikujte)

Přátelsky zdravte každého, koho potkáte na chodbě, a hlavně: usmívejte se! Čiňte tak, i kdyby ostatní vypadali, jako když žvýkají citron nebo nosí obličejovou masku. Buďte připravená na to, že z vás noví kolegové nemusí být štěstím bez sebe. Oni už jsou tým a nový hráč jim trochu komplikuje hru, protože nevědí, co od něj mohou očekávat. Takže se obrňte trpělivostí, buďte pozitivní a ochotně komunikujte se všemi okolo.

Text:  Lucie Truhelková