A: Dejte si pauzu v práci

Přepínejte

 

Jakmile ucítíte, že na vás jdou pohřební myšlenky, poslechněte radu, kterou vám jistě už v dětství dala maminka/babička/tetička: „Mysli na něco hezkého, a hned ti bude líp!“ Moudré to ženy. Dneska se tomu odborně říká switch flip – jde o metodu, která spočívá v tom, že zaměníte negativní myšlenku za jinou. Samozřejmě příjemnou. Vzpomeňte si třeba na romantickou dovolenou nebo si představte, jak o víkendu budete grilovat. Odborníci doporučují udržet tuto myšlenku v mysli přibližně sedmnáct sekund. Díky tomuto ‚přepnutí‘ se nervy i mysl uvolní a zůstanou tak ještě nějakou dobu poté. Lehce se to řekne, hůře udělá, ale cvik je cvik. Když se budete snažit, zakrátko to dokážete. A uvidíte, že i sedmnáct sekund udělá zázraky.

Mluvte

Je to malé, má to tlačítka, někdy displej, někdy sluchátko… Jasně, telefon. Vezměte ho, zadejte něčí číslo a popovídejte si. Ale pozor, ne o tom, že jste ve stresu a co/kdo za něj může! Povídejte si o něčem jiném. Telefonický pokec je super v tom, že nemusíte nikam chodit, a váš protějšek vám při něm neřekne:
„Ty vypadáš dneska hrozně unaveně! Máš potíže v práci?“

Dívejte se

Dejte si na pracovní stůl nějakou fotografii, která se vám líbí, zajímavou sošku či stojan na tužky, ale klidně i obyčejný kamínek. Pocítíte-li stres, zadívejte se na tento předmět. Pozorně si ho prohlížejte,
do nejmenších detailů.

Druhá možnost je pozorovat celou místnost a popisovat si v duchu jeden předmět po druhém.

Představujte si

Chcete slyšet jako první dobrou, nebo špatnou zprávu? Podle tohoto vzoru si představte buď to, jak daleko hůř by vaše situace mohla vypadat (to opravdu může!), nebo to, jak skvěle se budete cítit, až to budete mít hotové.

Dýchejte

Soustřeďte se na to, jak dýcháte. Pomalu se nadechujte nosem, pak na chvilku zadržte dech a následně velmi pomalu vydechujte. Při výdechu sledujte, jak se vám uvolňují a klesají ramena.

A můžete přidat ještě meditační techniky, třeba si představit, že sedíte na břehu moře, které k vám vysílá své vlny, nebo na vás na louce svítí slunce.

Pijte (vodu!)

Pomalu vypijte sklenici vody. Soustřeďte svou pozornost na pocit, který máte, když vám voda protéká hrdlem. Můžete si i ochladit čelo, spánky a zápěstí studenou vodou.


B: Zvládněte to jako manažer


Plánujte

Všechny své úkoly si vždy sepište. Už jen to, že si vytvoříte jejich přehledný soupis, vám uleví, protože se z chaosu stane řád a program. Ujasněte si, co je nejdůležitější, co méně a co nehoří. Úkoly si pak přehledně seřaďte podle významu a podle toho, do kdy je máte mít hotové. A dodržujte pořadí jejich plnění – nejprve jsou na řadě ty zásadní, méně důležité úkoly mohou počkat. Pokud se pak přesto stane, že je všechny nezvládnete, stane se tak jen u těch méně důležitých.

Neodsouvejte

Uvědomte si, že tím, že neoblíbený pracovní úkol odsunete, se ho nezbavíte. Naopak: budete na něj neustále myslet a stresovat se jím. Jediná rozumná možnost je sednout a ten nepříjemný úkol vyřídit. Můžete si třeba určit odměnu – když práci dokončíte, půjdete na zmrzlinu nebo si uděláte výborné latté.

Nepřeceňujte síly

Přestaňte si myslet, že vaši práci nemůže udělat nikdo jiný. Může, alespoň z velké části. Kdybyste onemocněli, taky by se to muselo nějak zvládnout, a firma se nezhroutí. Takže přestaňte dřít do úmoru, pravidelně pracovat přes čas nebo si nedejbože nabírat navíc i práci za kolegy. Nesnažte se být ve všem dokonalí, nejrychlejší a bezchybní.

Nenechte se vyrušovat

Existuje spousta technických vymožeností, které nám práci usnadňují. Internet, e-mailová pošta, mobilní telefony, ICQ a Skype… Jenže! Je přirozené, že když vám pípne esemeska nebo přijde e-mail, hned si je přečtete – a to je špatně. Vytrhne vás to z práce, a pokud tak činíte pokaždé, velmi vás to v pracovní činnosti zpomaluje, o její nižší efektivnosti nemluvě.

Stejně tak se vyhýbejte dlouhým přerušováním práce ze strany kolegů. Pokud nemáte právě teď čas, na rovinu to kolegovi, který za vámi přišel nebo volá, sdělte. Zavírejte dveře kanceláře, když nechcete být rušeni. Pokud je vás v kanceláři víc, postavte mezi sebe a nejbližšího kolegu třeba velkou rostlinu v květináči. Ideální je domluvit se na nějakém znamení, podle kterého všichni ostatní poznají, že pokud nehoří kancelářská budova, nemají vás vyrušovat. Třeba zapálená svíčka na vašem stole nebo sešívačka položená viditelně vzhůru nohama.

Řešte vše popořadě

Nevyřizujte víc úkolů najednou, protože pak se vaše pozornost roztříští a nebudete vědět, kde
vám hlava stojí.

Poznejte sami sebe

Sami sebe dobře znáte a víte, co vás nebezpečně vystresuje. Zvládnutí právě toho se speciálně věnujte,
čili pracujte sami na sobě.

Nejnáročnější úkoly řešte v době, kdy jste nejproduktivnější. To má každý z nás v jinou denní dobu, ale lze to dobře vypozorovat.
Při sestavování svého plánu práce počítejte s tím, že jsou období, kdy se vám toho nakupí více nebo budete mít překážky v práci (uzávěrky, dovolené, sezonní špičky). Termíny si na základě toho stanovte rozumně, a pokud i přesto vidíte, že termín nestihnete, domluvte se na tom s ostatními zúčastněnými ihned.


C: Domácí protistresový trénink


Relaxujte

Po příchodu z práce domů vypněte mobil a lehněte si na záda na postel nebo na zem, s nohama mírně od sebe a dlaněmi směřujícími vzhůru. Zavřete oči a postupně uvolňujte každou část těla. Začněte od jedné ruky, pokračujte přes druhou, přes nohy až k hlavě. Nepostupujte k další části, dokud tu předchozí dostatečně neuvolníte. Poprvé se asi nezvládnete celou dobu soustředit, ale postupně se to bude zlepšovat. Psychologové tuto relaxaci doporučují i před usnutím.

Věnujte se koníčkům

Nejlépe takovým, které vám nedovolí přemýšlet o tom,
co vás ‚žere‘.

Sportujte

Vědci zjistili, že lidé, kteří pravidelně sportují, dokážou zvládat stres mnohem lépe než ‚nesportovci‘.

Saunujte se (třeba)

Po saunování budete vyrovnanější. Znalci této finské speciality doporučují opakovat cyklus saunování a ochlazení během jedné návštěvy třikrát. Můžete ale zvolit také jiné metody, které prospívají tělu i psychice (jistě, třeba sex).

Jezte v klidu

Jezte pomalu, u jídla seďte a nedívejte se na televizi, natož na monitor počítače. Pravidelně dopřávejte tělu mléčné produkty, hořčík, ovocné a zeleninové šťávy. Při stresu se snažte nepít alkohol, černý čaj, kávu a kolu, ty by váš
stav jen zhoršily.


P. S. Jedna rada speciálně pro ženy…
Po vypjatém pracovním dni se nechoďte odreagovávat do nákupních center. Pokud se tam stresu zbavíte, tak jen na chvíli, a nejspíš do stresu dostanete svou peněženku nebo bankovní konto.